Пътят му към сцената

Бодибилдингът или преведено на български „строеж на тялото“, не просто спорт, а изкуство, с което трансформираш тялото си в нещо красиво.
В състезателния бодибилдинг се оценяват няколко важни фактора във физиката: количество мускулна маса, дефиниция на тялото, симетрично развита мускулатура и отлични пропорции.

Какво коства на тези хора да развият тези данни? Ще разкажа накратко с моята история.

Как се превърна това мое хоби в страст?
Започнах да тренирам с тежести сериозно на 19 годишна възраст, преди това  се занимавах много години  с футбол и други спортове, които съм описал в моята автобиография. Първите няколко години спортувах в залата като хоби и се стараех да изглеждам по-добре визуално. Никога не се замислях за състезания по бодибилдинг, а дори ги отричах. Мои приятели твърдяха, че нямам ген за този спорт и аз също вярвах, че дори и да искам да изляза на сцена- няма как да се случи.
През първите години аз тренирах упорито, търсех информация как да развия тялото си на следващо ниво, растях и учех едновременно. Записах се да уча в колеж за фитнес инструктор като по-подробна информация съм дал в статията „Защо избрах фитнеса“. След завършване на колежа започнах работа във фитнес зала, където собственикът се занимаваше професионално с културизъм и беше бодибилдър. По стените на залата имаше окачени дипломи, медали, купи. Всеки ден ходех с огромно желание на работа, че даже подранявах, защото гледах как той тренираше различни състезатели и ги подготвяше за голямата сцена. Всичко това привличаше моя поглед ежедневно и малка мисъл се прокрадваше в ума ми: „Ами ако и аз някой ден имам своя подобна стена, окичена с трофеи и стана състезател по бодибилдинг?“

Бях готов да направя всичко и да дам всичко от себе си само да имам възможността да стъпя на голямата сцена. Треньорът ми тогава се съгласи и така започна първата ми подготовка за състезание.

Моята подготовка започна с покачване на още мускулна маса. Идните месеци трябваше да приемам солидно количество храна и хранителни добавки. За няколко седмици с този лош ген, който всеки твърдеше, че имам- аз покачих 10-11 кг, като разбира се не всичко беше чист мускул.
В следващия етап от подготовката преминахме към редуциране подкожните мазнини, тренировките станаха по-чести, храната по-оскъдна, а умората се натрупваше с всяка седмица все повече. В края на този етап имах сериозен проблем  с излишните килограми за категорията, която бях избрал „Класически културизъм“. Седмица преди самото състезание имах да свалям повече от 5 килограма, наложи се да гладувам, което е абсолютно пагубно за един състезател. На големия ден  кантара показа изумителни килограми и се оказа, че бях свалил даже под изискуемите от съдиите килограми. Бях изумен от себе си и още по-нахъсан за състезание.

На това мое първо сценично представяне се класирах на шесто място от общо седем човека в категорията ми, но бях толкова щастлив, защото за първи път успях да трансформирам тялото си по такъв начин. До онзи момент, за мен това бе връх, който не бях покорявал. Чувството бе неописуемо.
И така започна моето бодибилдинг приключение, като до момента имам четири състезания зад гърба си. Успоредно с тях съм и треньор на състезатели и продължавам да развивам както себе си, така и моите настоящи и бъдещи състезатели. Не мисля, че знам и умея всичко. Напротив има още толкова много да уча, защото бодибилдингът е необятен спорт, който постоянно се развива и търпи постоянни промени в цялостен план.

В заключение искам отново да ви напомня, че трябва да сте неспирни и упорити и не трябва да позволявате друг да управлява вашите възможности! Знайте, че можете да направите абсолютно всичко, което умът ви може да създаде и за нищо на света не давайте право на човека срещу вас да каже, че не можете!!!